Kumpul DUIT nak pergi melancong !!!

Tourists around the world !

Im the Backpakers

My photo
terengganu, Malaysia
now counting anniversary sweet and sour 26,still find MR.RIGHT around the world sebab tu jadi backpakers..Teehee

Tuesday, January 18, 2011

10 cara tradisi hilangkan parut



Kata orang, 'Kalau nak tahu pasal diri sendiri, CERMIN lah diri sendiri'. Tapi bila tengok cermin...Oopsss, ada parutlah ! Camna tu? Parut adalah kesan dari tercedera ketika memasak, terjatuh ~ opocottt! ,ataupun bekas jerawat yang dipicit sebab tangan sangatlah GATAL...

Jadi solutionnya gimana si?


Jom countdown, bebeh



10. LIDAH BUAYA :

Gel lidah buaya disapukan ke kawasan luka yang masih baru. Please  jangan mintak 
dengan buaya darat sebab diorang memang tak tau okeh!


9.  KAYU CENDANA : 

Air mawar dicampur bersama kayu cendana. Kemudian sapukan pada parut sebelum tidur. Sebut kayu cendana ingat peribahasa ini   'Sudah gaharu cendana pula, sudah tahu.................meneka pula' ~ melencong dari kebiasaan...XOXO


8. JUS LEMON

Mempunyai tahap keasidan yang tinggi sebab tu boleh hilangkan bekas luka dan belang-belang di kulit. Boleh buat mask jugak tau, cuma hiris 1 slice then sapu kat muka la, apa lagi!! heeee... 
Saya paling suka cara ini,sangat efektif tau!


7. MINYAK LAVENDER

Minyak ini perlu disapu pada luka dengan menggunakan kapas,2 kali sehari


6. MADU

Madu, ditangan kananku, 
Racun, ditangan kiriku...hah, pilihlah..hahahaa
Cara yang paling mudah, ambil madu then sapu pada parut..  (^_^)


5. JUS TIMUN

Sambil masak pun boleh hilangkan parut. Just potong timun then blend then buat masker. Biar selama 15 minit then basuh dengan air suam bebeh.


4. MINYAK KELAPA

Pergi panjat pokok kelapa, kopek kulitnya, mesin kelapa then bla..bla..bla...>>>TIPU JE
Beli je minyak kelapa dan sapu pada parut ye sayang


3. MINYAK ZAITUN

Same seperti di atas, tak payah aku reka cerita dongeng semata-mata


2. TEH HIJAU

Cari daun teh hijau dekat Cameron Highlands~ tak payah
Teh hijau dibasahkan dengan menggunakan kapas dan disapu pada parut


1. DAUN PUDINA

Pergi cari daun pudina yang wangi tuh, kemudian hancurkan hingga halus. Masukkan daun pudina yang sudah dihancurkan dalam kain perca yang bersih, then bolehlah disapu pada parut.




semua tips ini diolah daripada Majalah Remaja

cau dulu you all  !!!



7 comments:

nelly said...

terima kasih sudi kongsi .

Fairus Bin Mamat said...

BANYAK JUGA BENDA2 ORGANIK YANG BOLEH HILANGKAN PARUT ERK.. :)

sengal ke aku? said...

wa suka parut..parut buat wa nampak ganas!;P

Rosliza Roslan said...

Nelly : xde hal..heee

fairus bin mamat :itulah khazanah x ternilai dr Allah utk hambanya...slalu lah kt hrgainya..

nIk nUrhasyiMah said...

betul ke berkesan tips2 kt atas tue..?? anyway, nice blog..free2 singgah la ke blog sy..http://260887.blogspot.com/..tq..

nIk nUrhasyiMah said...

betul ke berkesan tips2 kt atas tue..?? anyway, nice blog..free2 singgah la ke blog sy..http://260887.blogspot.com/..tq..

Rosliza Roslan said...

Nik Nurhasyimah :
insyaallah,usaha tangga kejayaan.sy slalu cuba yg lemon punya..(^_^)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails

Bilangan pelancong yang singgah